dinsdag 26 juli 2011

Make up: Hoelang houd baar?

Haay,

Het leek me verstandig, dit jullie te vertellen.
Het is verstandig om eens in de zoveel tijd je make-uptasje na te lopen. Neem de tijd om je producten uit te stallen en kijk hoe lang je make-up nog houdbaar is. Dit doe je door naar het pictogram op de verpakkingen van je cosmetica te kijken. Het pictogram stelt een open potje voor, gevolgd door een cijfer en de letter m. Het cijfer staat voor de periode waarbinnen de make-up het best gebruikt kan worden. De m staat voor ‘maand’. De tijd gaat in wanneer je het product opent. Probeer dus voor jezelf goed bij te houden wat je wanneer open hebt gemaakt.

Ogen
Mascara is het meest gebruikte make-up product. Mascara is drie tot zes maanden houdbaar. De meest voorkomende fout is dat vrouwen het mascaraborsteltje te snel op en neer bewegen in de hoop dat er meer mascara uitkomt. Hierdoor komt er juist meer zuurstof in het flesje waardoor je mascara sneller uitdroogt en dus minder lang te gebruiken is. Oogpotloden kun je twee jaar gebruiken, als je ze maar regelmatig slijpt. Ook oogschaduw is twee jaar houdbaar. Je doet er heel erg lang mee en een goede oogschaduw is dus geen slechte investering.

Teint
Een concealer of camouflagestift is een jaar houdbaar. Belangrijk is dat hij niet vies wordt. Gebruik je concealer of stift bijvoorbeeld nooit direct op een puistje. Zo komen bacteriën sneller in de concealer. Een foundation op waterbasis kun je tot een jaar gebruiken. Op oliebasis is foundation anderhalf jaar houdbaar. Gezichtspoeder kun je tot twee jaar goed gebruiken. Bewaar de poeder in een vochtarme omgeving, vocht tast de kwaliteit van poeder aan. LippenLippenstiften en lippotloden kun je twee jaar goed houden. Je kunt deze ongeopend tot drie jaar lang bewaren. Breng je lippenstift met een kwast of lippenseel aan om de kans te verkleinen op het verspreiden van bacteriën. Bij warm weer kun je de levensduur van je lippenstift verlengen door hem in de koelkast te bewaren. In tegenstelling tot lippenstift is lipgloss minder lang houdbaar. De vloeibare massa is een aantrekkelijk woonplekje voor bacteriën. Wanneer je lipgloss van kleur verandert is het verstandig hem weg te gooien.

Tools
Ook je cosmeticatools moeten na enige tijd worden vervangen. Denk aan kwastjes, sponzen en poederdonzen. Goede kwasten gaan levenslang mee, mits je deze regelmatig reinigt. Bij dagelijks gebruik is een keer per week voldoende. Was je sponzen en poederdonzen regelmatig met water en zeep, want er gaan veel bacteriën in zitten! Uiteraard kun je make-up waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden nog wel een paar maanden langer gebruiken. De werking van het product wordt weliswaar minder, maar schadelijk is het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten